036 - 30 75 00 order@gripenwheels.se

En Volvo L90H hjullastare får nya kompletta hjul.

Bröderna Björn och Fredrik Svensson behövde nya kompletta hjul till sin hjullastare, en Volvo L90H, special edition, svartlackerad och klarlackerad från Volvofabriken i Arvika, så vände sig en av maskinens ägare Björn Svensson till Thomas Swärd hos Swecon i Staffanstorp.

Björn önskade utrusta maskinen med hjul med däcken 750/65R25 Goodyear TL-3A. Han ville ha specialtillverkade fälgar och att dom skulle göras så att maskinen blev så smal som möjligt.

Maskinen går för tillfället på ett vägbygge som bedrivs av Svevia.

Specialbyggda fälgar från Gripen Wheels.

Gripen Wheels fick då i uppdrag av Swecon Staffanstorp att bygga fälgar med annan ET än standard. Produktspecialisten Göran Jeppsson från Gripen Wheels gjorde en noggrann mätning på en likadan hjullastare och hänsyn togs till pendling och styrvinklar så att ingenting skulle ta emot nu när avstånd mellan hjul och chassi skulle minskas. Dessa mått kan inte fås av Volvo/Swecon utan får mätas fram på maskinen vilket Göran gjorde. Vidare skulle fälgarna lackeras med silvergrå lack samt klarlackeras. 

Vi fick vår fälgleverantör till att ta fram dessa fälgar med högsta tänkbara kvalitet samt att emballering gjordes minutiöst. Resultatet blev lysande och på bilderna ser ni den fina lastaren med de nya hjulen. När hjulen levererats skickade Björn ett sms till Göran med tummen upp och vi är mycket glada över att kunden är så nöjd.

750/65R25** 190B/202A2 TL E3+/L3+ 6S TL-3A GOODYEAR

Detta radialdäck med TL-3A+ profil har ett E3/L3 mönster med ett mönsterdjup om 46 mm. Detta är 25% djupare än normalt mönster i den dimensionen, vilket ger överlägsen grepp och körning i mjuk jord och lösa underlag. Den datorkonstruerade klackdesignen hjälper till att eliminera vibrationer och ger en god körkomfort.

Däcket är märkt med två stjärnor och har en lastkapacitet om 15 000 – 10 kg per km/h
Det väger 449,45 kg. Bredden är 775 mm och diametern 1628 mm
Rekommenderad fälg är 24.00/3.0 men i detta fall specialkonstruerades som sagt fälgarna för att maskinen skulle bli så smal som möjligt.
Belastnings och hastighetsindex är 202A2 och rekommenderat lufttryck 5 bar.

FUNKTIONER:

 • Datorkonstruerad klackdesign
 • Mönsterdjup på 125 nivåer (25 % djupare än standard L-3)
 • Ultrabred slitbana
 • Öppet däckmönster
 • Icke-riktat däckmönster
 • Radiell konstruktion
 • Unik syntetisk/naturgummiblandning
 • Höghållfast stålbältespaket

FÖRDELAR:

 • Hjälper till att minimera vibrationer och leverera överlägset grepp
 • Långt livslängd
 • Större skärmotstånd
 • Förbättrat grepp
 • Förbättrad dragkraft framåt och i sidled med utmärkt flytförmåga
 • Enastående självrengöring
 • Hög dragkraft fram och bak
 • Förbättrad rörlighet och flyt, mjukare körning, förbättrat slitbana
 • Bättre bränsleekonomi
 • skärbeständig slitbana och sidoväggar som är resistenta mot ozonsprickor
 • Slagtålig slitbana

Swecon Staffanstorp

Besöksadress:
Maskinvägen 5
24534 STAFFANSTORP

Postadress:
Box 20
24521 STAFFANSTORP

Telefon:
Reservdelar & Verkstad: +46 10 556 07 70

Öppettider:
Måndag-fredag
Reservdelar 07.00-16.30
Verkstad 07.00-16.00

Swecon anläggningsmaskiner.

Swecon är auktoriserad och rikstäckande återförsäljare av Volvo Construction Equipment. På den svenska marknaden har Swecon idag 34 anläggningar. 650 anställda och omsätter 4,1 miljarder kronor.

Swecon anläggningsmaskiner AB säljer maskiner som tillverkas av Volvo Construction Equipment, i ett omfattande erbjudande som inkluderar alla produktlinjer, supportprodukter och begagnade maskiner.

Swecon är en del av svenska Lantmännen-koncernen, ett jordbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom jordbruk, maskiner, bioenergi och mat.
Det innebär att Swecon i själva verket ägs av 20 000 svenska jordbrukare, har runt 10 000 anställda, har verksamhet i hela Europa och omsätter 50 miljarder kronor på årsbasis. Med sin grund i spannmål förädlar man resurser för ett livskraftigt jordbruk.

Swecon, som ett företag inom Lantmännen, bildades den 1 januari 1999 genom en sammanslagning av tio självständiga återförsäljare inom Lantmännen.
Sammanslagningen var resultatet av Volvo CE:s uttalade strategi att ha starka återförsäljare på varje marknad.

Totalt har Swecon idag över 1200 anställda, cirka 100 serviceanläggningar, inklusive servicepartners, och över 400 mobila serviceenheter på sina europeiska marknader.

Björn och Fredrik Svensson, Östra Ingelstads Jordbruks AB

Björn och Fredrik Svensson äger hjullastaren tillsammans och de hyr ut den till Östra Ingelstads jordbruks AB. Detta bolag finns i Smedstorp och ägs förutom av Björn och Fredrik även av brodern Jan (som jobbar heltid utanför företaget) samt pensionerade fadern Arne.

Östra Ingelstads jordbruks AB är verksamt inom lantbruk, åkeriverksamhet samt entreprenad med bl.a. maskinuthyrning. Inom lantbruket bedrivs odling av sockerbetor, raps, korn och vete.
Åkeriverksamheten består av en lastbil. Vidare hyr man ut en Volvo L90H hjullastare inklusive förare till byggen. Just nu går maskinen på ett vägbygge i Skåne som bedrivs av Svevia.

Volvo L90

Denna hjullastare är en Volvo L90H, Special Edition. Svartlackerad och klarlackerad från fabrik. Däcken är 750/65R25** 190B/202A2 TL E3+/L3+ 6S TL-3A GOODYEAR, med specialtillverkade fälgar i silver och klarlackerade från Gripen Wheels

Detta är en mångsidig och snabb hjullastare med en topphastighet på 50 km/h. Hjullastarna i H-serien klarar många olika arbetsuppgifter och är utrustade med TP-länksystem (Torque Parallel) för oslagbar mångsidighet. TP-länksystemet ger inte bara höga bryt- och lyftkrafter, utan håller även redskapen parallella under hela lyftområdet för enastående laststabilitet och smidig skopfyllnad.

Uppdaterade L90H har gott om innovativa funktioner för effektiv användning, vilket ökar produktiviteten och sänker driftkostnaderna för brukaren.
Med 3 % mer tipplast och 73 mm högre lyfthöjd är L90H effektiv för många olika användningsområden. Maskinen har en topphastighet på 50 km/h – tack vare den valbara lock-up-funktionen. Med upp till 20 % högre bränsleeffektivitet än sin föregångare kan uppgraderade L90H få mer gjort medan den förbrukar mindre.

Statisk tipplast vid full sväng är 9 700 kg
Skopvolymen finn från 2,1 – 7 kubikmeter och timmergafflar från 1,3 – 2,4 kvadratmeter.
Hjullastaren väger 14 500–17 300 kg
Motorn är en Volvo D6J med en maxeffekt vid 1 400 – 1 700 varv/minut.
Däckdimension: 20.5R25 600/65R25

Vi riktar ett stort tack till vår återförsäljare Swecon i Staffanstorp samt till Björn och Fredrik Svensson från Östra Ingelstads Jordbruks AB för ett fint samarbete och för att de valde kompletta hjul från Gripen Wheels.