036 - 30 75 00 order@gripenwheels.se

Gripen Wheels har precis slutit ett sponsringsavtal för 2020 med Team Rudén, som tävlar i traktorpulling. Teamet leds av Cristian Rudén, som också är en av personerna bakom Målilla Traktor Power Weekend. Det är också Christian som kör traktorn, som är döpt till Countdown och nyligen byggdes om till till det miljömässigt hållbara alternativet metanoldrift, istället för disel.

Under 2020 stundar en gedigen tävlingskallender, som ni kan se nederst i inlägget och nu närmast åker teamet för att tävla med den miljövänliga traktorn på Indoor Tractor Pulling som arrangeras i Zwolle, Hollande på Trekkerweb Indoor Farmstock den 7–9 februari.

Teamet har tävlat på toppnivå inom traktorpulling sedan 2012 och körde i klassen Pro Stock fram till 2016. Traktorn gick då på Diesel och utvecklade över 2 500 hk. Christian berättar att teamets bästa meriter med ”gamla” traktorn, var en tredjeplats på EM 2012 i Tyskland och en andraplats på EM 2014 i Frankrike.

Teamet tävlade även i Euro Cup 2012–2015, en Grand Prix tävling anordnad av ETPC European Tractor Pulling Committé, med 4–6 deltävlingar per år, arrangerade över hela Europa, där de som bäst placerade sig på en tredjeplats i serien 2013. Tävlingen körs i klasserna 4,5 ton Supersport, 3,6 ton Supersport, Mini Modified, Heavy Modified, Light modified, Pro stock och Super stock. Teamet körde som sagt i Pro Stock klassen då.

”Den största meriten vill jag nog påstå är när vi tog en andra plats på Euro cup tävlingen i Bernay, Frankrike 2014, inför 30 000 åskådare!  Att vi håller denna som den största meriten beror på att i Euro cup är det bara dem absolut bästa i Europa som kör och denna tävling i Frankrike vill alla vinna!

Tyvärr försvann denna tävlingsplats i min klass några år senare då det inte längre var tillåtet att köra med diesel i Frankrike,” säger Christian.

Detta fick teamet att tänka om och då det även diskuterades i andra länder om förbud mot diesel, på grund av den skada det åsamkar miljön, så beslutade de sig 2017 för att bygga om traktor till det miljövänligare bränslet metanol. Detta var då en ny klass på stark frammarsch i Europa som heter Limited Super Stock. Denna klass är lite begränsad så att tävlingstraktorerna ska kunna bli mer jämlika, berätta Christian, där till exempel turbon inte får vara större än 4,25 tum.

Vi utvecklar i dagsläget lite över 2 000 hk så nu har vi fått gå ner en växel,” säger han.

Countdown var första Valtra-traktorn i världen som byggdes om till att ha tändstift istället för spridarspetsar! Merparten av traktorn byggdes om av teamet själva, med support ifrån Holland, av Willhem Veldhuizen som är väldigt känd i pullingkretsar och var först i Europa och bygga om till metanol redan början av nittiotalet.

Teamet åkte ner med traktorn till Willhelm i Holland i mars 2018, för att göra det sista och för att starta upp traktorn som fungerade direkt och gick kanon! Willhem körde sedan några tävlingar i Holland våren 2018 för att ställa in bränslemängden. Teamets första riktiga tävling med den nya traktorn kördes i juni 2018 på Made Power Weekend, Holland, där de gick rakt in och knep andraplatsen. Nedan traktorn Countdown efter att den byggts om till miljövänlig metanoldrift.

”Då vi är själva i denna klass i Sverige så togs traktorn hem och vi körde endast uppvisningar och” tränade” på dom svenska tävlingarna 2018.”

I februari 2019 blev Teamet inbjudna till inomhustävlingen Indoor Tractor Pulling som arrangeras i Zwolle, Holland på Trekkerweb Indoor Farmstock, se bild nedan. De placerade sig på en fantastisk andra plats.

I maj 2019 följde ett inofficiellt europamästerskap i Brande Danmark, där Christian tyvärr tappade oljetrycket varpå de sedan tvingades skrota det mesta i motorn.Sedan skulle det dröja till halva juli innan traktorn var i skick att tävla med igen. Teamet åkte då ner till Holland i slutet juli för att få hjälp av Willhem för att ställa in det sista och för att köra en tävling, där teamet återigen placerade sig på pallen med en tredjeplats.

”EM 2019 gick i Brande Danmark, men klassen som vi tävlar i har tyvärr inte fått EM status ännu. Men arrangörerna av EM bjöd in traktorer ifrån hela Europa i vår klass så vi körde en inofficiell EM tävling där vi tog en delad första plats.” Berättar Christian.

Nu drar tävlingssäsongen 2020 igång och Countdown-traktorn startades upp den 22 januari för att göras redo för årets första tävling, Indoor Tractor Pulling som arrangeras i Zwolle, Hollande på Trekkerweb Indoor Farmstock den 7–9 februari. Tävlingen körs på lördag den 8 februari och teamet tävlar i klassen Limited Super Stock

Här kan ni se tävlingstraktorn Countdown på Team Rudéns facebooksida.

https://sv-se.facebook.com/385864748158305/videos/184877376037655/

Däcken bak på traktorn är specialdäck ifrån Firestone dimension 24,5-32 Puller 2000, det är bara Firestone och Mitas som serieproducerar däck till traktorpulling och de kommer färdigskurna i detta speciella mönster.

På alla andra traktorer som Christian bygger monterar han BKT däck från Gripen Wheels. Det är nämligen så att för att finansiera pullingtraktorn ägnar sig Christian och teamet åt att bygga om och rusta upp defekta och havererade Valtra traktorer som de går igenom och gör i gott skick, varpå de säljes.

”Oftast är det dåliga däck på traktorerna som vi köper, säger Christian, ”men vi monterar då BKT däck då det är ett väldigt bra och prisvärt alternativ”.

Gripen Wheels är glada över att sponsra Team Rudén och ser mycket fram emot traktorpullingsäsongen 2020! Nedan ser ni en bild från inomhuspullingen i Zwolle 2019 då teamet körde hem andraplatsen.  Inför 2020 års tävling i Zwolle önskar vi Christian och teamet

STORT LYCKA TILL!

Tävling Datum Plats
Zwolle indoor tractorpulling 7-8 feb Holland
Grand Prix Indoorpulling 04-apr Reisa,Tyskland
SM 02-maj Tvängstorp
SM 22-maj Lidköping
Eropecup trateur pulling B 06-jun Berney,Frankrike
Made´s Powerweekend 20-jun Wahenberg, Nerderländerna
SM 27-jun Målilla
SM 11-jul Väse
SM 17-jul Roma Gotland
SM 24-jul N Möckeby, Öland
EM 12-sep Finland
SM  26-sep Ekeröd
SM 03-okt Laholm

Nedan Christian Rudén

cVad är traktorpulling?

Tractorpulling startades i USA på 40-talet. I början var det  hästar som drog en logdörr längs en bana och det kallades ”horsepulling”. Längs tävlingsbanan stod funktionärer som allt efter banan hoppade upp på logdörren som blev allt tyngre att dra. De hästar som orkade dra dörren med funktionärerna längst vann. Traktorernas introduktion i lantbruket innebar att man började tävla med dessa i stället. Tractorpulling har sedan dess utvecklats till en av de största motorsporterna i USA.

Tractorpullingen introducerades i Europa 1977, då VM i plöjning arrangerades i Holland. 1982 kördes sporten för första gången i Sverige,  i samband med en plöjningstävling utanför Ystad.

Idag arrangeras ungefär 15 tävlingar om året i Sverige. I sporten i dag är det stora flertalet inte lantbrukare, utan det är ofta människor med stort intresse för teknik och motorer. Många team bygger både traktorer och de specialdelar som behövs själva.

Vad går det ut på?

Tractorpulling går ut på att en traktor skall dra en så kallad belastningsvagn längs en 100 meter lång bana. En belastningsvagn är en speciellt byggd vagn som består av en släp med längst fram, några hjul där bak samt en rörlig viktbox. Traktorn kopplas till belastningsvagnen med en rejäl kätting och en nödstoppsförbindelse, som stannar traktorn omedelbart om kättingen skulle gå sönder. Föraren kör fram försiktigt och sträcker kättingen för att slippa ryck och därmed eventuella haverier. Sedan bär det iväg på den 100 meter långa banan.

Vid starten är viktboxen placerad längst bak på belastningsvagnen, det vill säga över hjulen. När ekipaget har börjat köra rör sig viktboxen framåt och flyttar därmed belastningen från hjulen till meden. Det går tyngre och tyngre att dra.

Det gäller att komma så långt som möjligt. Den traktor som kommer längst vinner. Om traktorn klarar av 100 meter har den gjort ett Full pull. Om mer än en traktor gör full pull kör dessa en final, pull off, där man har ökat vikten på belastningsvagnen. I pull off gäller det bara att komma längst, här mäter man nämligen längden på draget även om man har kört längre än 100 meter.

 Vilka tävlingsklasser finns det?

Traktorerna delas upp i viktklasser där vikten anger traktorns högsta tillåtna vikt inklusive föraren. Man tävlar med allt från 350-kilos åkgräsklippare till 12-tons standardtraktorer.

För att läsa mer om de olika tävlingsklasserna besök:

http://www.stpf.se/index.php

Super Stock och Pro Stock:

Super Stock är en vanlig jordbrukstraktor som har byggts om med till exempel upp till fyra turboaggregat. Även innandömet i motorn kan bytas ut mot mer effektiva delar. Dock får man inte ändra den hur som helst: Man får inte ändra motorblock och växellådshus. Ändringarna kan öka antalet hästkrafter enormt, från kanske 150 till 3500 hästkrafter.Pro Stock är en enklare variant av Super Stock. Begränsningen i denna klass är att man exempelvis endast får använda en turbo och traktorn får bara köras på diesel

Det är alltså Super Stock som Team Rudén tävlar i.

Vilka bränslen är tillåtna?

Allt fler övergår från bensin till metanol, vilket ger en rejäl effektökning och dessutom är mer miljövänligt. Även en del dieselmotorer har byggts om för att gå på metanol. Försök har även gjorts med förestrad rapsolja. Nitrometan och lustgas, som används i en del andra motorsporter, får inte användas i tractorpulling.

Vad använder man för däck?

De flesta traktorerna är utrustade med specialdäck, men det förekommer även breda jordbruksdäck. Däcken är något av det viktigaste på traktorn. Är däcken dåliga så kvittar det hur bra resten av traktorn är, man måste få ner kraften i banan.

Ribborna på däcken är nerslipade till cirka två centimeters höjd för att få bättre grepp. Det låter kanske konstigt, men det gäller att få upp ett ordentligt hjulspinn så att man samlar upp så mycket kraft som möjligt för att kunna köra längre än konkurrenterna.

Vill ni veta mer om traktorpulling så kan ni besöka svenska tractorpulling förbundets hemsida.

 Källa: http://www.stpf.se/index.php

Svenska traktorpullingförbundet