036 - 30 75 00 order@gripenwheels.se

Visste du att BKT, titelsponsor av Ligue 2, ger ut pris till de snyggaste fotbollsplanerna i Frankrike i tävlingen är “BKT BEST FOOTBALL PITCH CHAMPIONSHIP” 2021-21:
Nedan kan ni läsa mer om tävlingen, om vikten av att vårda fotbollsplanen samt om BKT-Tires däcksortiment för grönytor.

 En jämn yta med en slående grön färg. Det är vad alla gräsmatteälskare drömmer om, men det handlar inte enbart om utseende. De som sköter om fotbollsplanerna kan inte strunta i en enda kvadratcentimeter av planen eftersom den är en förutsättning för en framgångsrik match.

För att hylla dem som outtröttligt tar hand om fotbollsplanerna dag efter dag, har man sedan 2013 anordnat en ovanlig tävling i Frankrike – BKT Football Pitch Championship (Championnat des pelouses BKT). Här är det själva planerna från serierna Ligue 1 Uber Eats och Ligue 2 BKT som tävlar mot varandra.

 Det är ingen tillfällighet att sponsorn är BKT, som redan är titelsponsor till Ligue 2 BKT (från och med 2020/21-säsongen till och med 2023/24). BKT älskar inte bara utmaningar, utan vet också vad som krävs för att underhålla fotbollsplanerna, där valet av metod och framför allt specialiserade redskap och maskiner spelar en avgörande roll. BKT är ett indiskt multinationellt företag som är en av världens ledande tillverkare av terrängdäck – så som exempelvisde däck som används på fotbollsplaner.

BKTs däcksortiment för grönytor, gräsmattor och trädgård har utvecklats efter noggranna analyser för att passa perfekt för det levande materialet som måste hanteras med försiktighet.

 Vinnare av den ”gröna utmaningen” under 2020/21-säsongen av Ligue 1 Uber Eats var fotbollsplanen hos Montpellier Hérault SC. Den bästa planen i Ligue 2 BKT var EA Guingamp, som stod på prispallen för andra året i rad. I egenskap av såväl sponsor som gräsmatteexpert vill BKT rikta varma lyckönskningar till vinnarna för deras fantastiska bedrift.

Hur genomförs då BKT Football Pitch Championship? Vid varje match inspekteras hemmalagets plan av de två klubbarnas coacher, domaren och Canale TV som sänder Ligue 1. De utvärderar planen utifrån fastställda bedömningskriterier, till exempel gräsets elasticitet och utseende samt bollens rörelsebana.

Bedömningskriterierna är också beroende av andra faktorer, till exempel hur planen klipps. Ligan har fastställt att gräset ska vara mellan 24 och 28 mm högt, ett mått som kontrolleras av matchdomarna innan avspark.
Andra bedömningskriterier, som även kan ses av åskådarna, är de olika linjerna på planen. Eller om spelarna halkar på planen. Om planen fortfarande är i gott skick efter matchens slut är det oftast tack vare teamet som är ansvarigt för skötseln av planen och som ser till att den håller en hög kvalitet.

Att sköta om en fotbollsplan innebär att arbeta på den utan att skada den, vilket är ännu viktigare när insatserna är så höga.

Därför är det avgörande att däcken är skonsamma mot underlaget, så att de inte påverkar gräsets tillväxt eller utseende. Av den här anledningen – och för att kunna utföra arbeten inom områdena gräsmatta och trädgård – krävs smidighet, styrka och precision, så att små traktorer och gräsklippare kan göra sitt bästa ”på plan”.

Däckmodeller i BKTS sortiment som är speciellt framtagna för grönytor

Det finns flera däckmodeller i BKT:s sortiment som är framtagna särskilt för grönytor, trädgårdsskötsel och parkskötsel/underhåll i exempelvis kommuner: LG SMOOTH, LG RIB, LG 306, LG 307 och LG 408.

Dessutomfinns AT-serien, som passar perfekt till både trädgårdsskötsel och till fyrhjulingar, till exempel däckmönstrena AT 109, AT 110 och AT 316.

Andra modeller som lämpar sig för gräsplaner  är SMOOTH, som har utvecklats för maskineri som används på gräsmattor, och TRAC MASTER, som passar utmärkt till små traktorer och lantbruksmaskiner och redskap.

Slutligen har vi serierna i TR-sortimentet (Traction), TR 313, TR 315, TR 319 och TR 360, som erbjuder kombinerade lösningar för såväl trädgårdsskötsel som markarbete och som rör sig smidigt även i lerig terräng.

Alla däcken delar naturligtvis egenskaper så som skonsam konstruktion, lång livscykel, utmärkt manövreringsförmåga och hög motståndskraft mot punkteringar. Dettatack vare versionen med stålförstärkt bälte som är tillgänglig för olika modeller, för alla användningsområden som, på grund av särskilt svåra underlag kräver ökad motståndskraft.

Nedan kan ni läsa om olika däckmodeller som är speciellt framtagna för grönytor. Under varje text finns en bild på däckmönstret som beskrivs över bilden.

LG SMOOTH

Detta är ett däck för gräsklippare/maskiner för gräsklippning, som används på gräsmattor och i trädgårdar. Den förbättrade designen gör däcket skonsamt mot marken samtidigt som den ökar däckets pålitlighet och förenklar manövreringen. LG SMOOTH finns även tillgängligt i en aramidbältad version för användare som behöver däck med extra skydd mot punkteringar.

Tekniska specifikationer kan ni läsa här.

LG RIB

Detta är ett däck för gräsmatta och trädgård och lämpar sig för åkgräsklippare och små traktorer. Mönstret gör att däcket är skonsamt mot marken för att förhindra skador på gräsmattan och gör det samtidigt enklare att hantera. LG RIB finns även i en version ”med stålbälte” för användare som behöver extra hög motståndskraft mot punkteringar.

Tekniska specifikationer kan ni läsa här.

LG 306

Detta är ett däck för gräsmatta och trädgård och lämpar sig för åkgräsklippare. I vissa storlekar passar LG 306 även till små traktorer. Det speciella mönstret gör att däcket är skonsamt mot marken och samtidigt enkelt att hantera. LG 306 finns även i en version ”med stålbälte” för användare som behöver extra hög motståndskraft mot punkteringar

Tekniska specifikationer kan ni läsa här.

LG 307 

Detta är ett däck för gräsklippningsmaskiner som används på gräsmattor och i trädgårdar. Det speciella slitbanemönstret är skonsamt mot marken för att förhindra skador på gräsytor och ger däcket goda köregenskaper.

Tekniska specifikationer kan ni läsa här.

LG 408

Detta är ett däck för gräsmatta och trädgård och lämpar sig för åkgräsklippare och små traktorer. Det speciella mönstret gör att däcket är skonsamt mot marken för att förhindra skador på gräsmattan och gör det samtidigt enklare att hantera. LG 408 finns även i en version ”med stålbälte” för användare som behöver extra hög motståndskraft mot punkteringar.

Tekniska specifikationer kan ni läsa här.

AT 109

Detta är är ett terrängdäck för fyrhjulingar. Mönstret bevarar marken med utmärkt resultat.

Tekniska specifikationer kan ni läsa här.

AT 110

BKT:s däck som passar till terrängkörning med fyrhjulingar. Tack vare den imponerande styrkontrollen är AT 110 det idealiska framaxeldäcket till ditt fordon.

Tekniska specifikationer kan ni läsa här.

 

AT 316
Däcket passar kompakttraktorer av den typ som används vid kommunala arbeten och underhållsarbeten. Den speciella mönsterdesignen ger utmärkt dragkraft utan att kompromissa med fältskyddet – en viktig funktion för den här typen av arbeten. AT 316 finns även tillgängligt i en aramidbältad version med extra skydd mot punkteringar

Tekniska specifikationer kan ni läsa här.

 

TRAC MASTER

Ett däck för jordbearbetning, gräsmatta och trädgård och lämpar sig för små traktorer och arbetsfordon. Mönsterdesignen bevarar marken på bästa vis och ger samtidigt utmärkt dragförmåga på åkern och optimala själrensande egenskaper.

TR 313 är ett däck för gräsmatta och trädgård som lämpar sig för användning inom kommun och jordbearbetning med arbetsfordon, dikningsmaskiner och skördemaskiner för fruktodling. Den stora kontaktytan ger ett utmärkt grepp. TR 313-däcket har konstruerats för att säkerställa stor stabilitet även under kritiska arbetsförhållanden och besitter också imponerande självrensande egenskaper.

Tekniska specifikationer kan ni läsa här.

TR313

TR 313 är ett däck för gräsmatta och trädgård som lämpar sig för användning inom kommun och jordbearbetning med arbetsfordon, dikningsmaskiner och skördemaskiner för fruktodling. Den stora kontaktytan ger ett utmärkt grepp. TR 313-däcket har konstruerats för att säkerställa stor stabilitet även under kritiska arbetsförhållanden och besitter också imponerande självrensande egenskaper.

Tekniska specifikationer kan ni läsa här.

 

TR 315

Däcket lämpar sig för gräsmatta och trädgård, jordbearbetning och kommunverksamhet. Det passar utmärkt att använda med arbetsfordon, dikningsmaskiner och skördemaskiner för fruktodling. TR 315-däcket har en stor kontaktyta som ger utmärkt grepp, imponerande självrensande egenskaper och enastående stabilitet under alla förhållanden.

Tekniska specifikationer kan ni läsa här.

TR 319

Detta är ett däck för arbetsfordon, skördemaskiner för fruktodling och dikningsmaskiner för användning inom gräsmatta och trädgård, kommun och jordbearbetning. TR 319 har en stor kontaktyta som ger optimal dragförmåga och är väl lämpat för användningar inom våta underlag där stabilitet och självrensande egenskaper är ett måste.

 

TR 360

Däcket lämpar sig för arbetsfordon som används till transporter på väg och i terräng samt tillämpningar inom gräsmatta och trädgård. Den speciella mönsterdesignen och däckhöljesstrukturen är faktorer som ligger bakom den långa livslängden.

Tekniska specifikationer kan ni läsa här.

Gripen Wheels är officiell distributör av BKT-däck i Sverige och Finland och ni köper däcken hos Gripen Wheels återförsäljare.