036 - 30 75 00 order@gripenwheels.se

BKT om VF-däck:

Att välja rätt lantbruksdäck för sina lantbruksmaskiner kan vara en krävande uppgift. Tekniken utvecklas hela tiden, och det kan vara svårt att hålla reda på alla nya uppfinningar. Kanske har du hört någon prata om VF -däck och har frågat dig själv:

Vad är VF -tekniken? Ska jag välja VF -däck till min traktor? För vilken typ av jordbruksarbete rekommenderas VF -däck?

Här är lite viktig information som du bör veta om VF -däck.

  • VF står för ”Very High Flexion”. Det är en standard som introducerats av ETRTO (European Tire and Rim Technical Organization) och TRA (Tire and Rim Association) och det är en utveckling av IF (Improved Flexion) -teknologi.
  • VF -tekniken gör att dina lantbruksmaskiner kan bära tyngre laster med reducerat lufttryck. Faktum är att ett däck som använder VF -teknik är utformat för att bära 40% mer vikt vid samma lufttryck som ett vanligt däck.
  • VF -tekniken är bra för jorden. Eftersom VF -däcket behöver mindre lufttryck har det ett större däckavtryck och minskar därmed jordkompakteringen.

Nedan på bilden BKT AGRIMAX V FLECTO, BKT Tires mest avancerade VF däck.

Vilken är den verkliga effekten av jordpackning?

De senaste uppskattningarna har visat att under de senaste tio åren har mer än 20% av grödorna gått förlorade på grund av problemet med att skada marken och grödorna genom att komprimera jordbruksjorden.

Att begränsa markkomprimering är därför viktigt för att maximera avkastningen per hektar, samtidigt som man bevarar både jordens integritet och särdrag. En växt som växer i en alltför kompakt jord kommer inte att kunna dra alla nödvändiga näringsämnen. Detta leder till slöseri med gödningsmedel och minskad växtproduktivitet. Därför kan användning av VF -däck generera ett mer hållbart och miljövänligt lantbruk.

Finns det några nackdelar med VF -tekniken?

Det enkla svaret är att ett VF -däck inte har några specifika nackdelar jämfört med andra typer av däck. VF -däck är lika robusta som andra däck eftersom de är modifierade för att klara låga tryck. Förutom de specifika förstärkningarna på däckfoten/klinchen och speciella material är de också utrustade med en speciell struktur – element som gör dem säkra och motståndskraftiga. I själva verket är hållbarheten för dessa däck 10% längre än standardekvivalenten. 

Vad sägs om komforten hos VF -däck?

Det finns en allmän uppfattning att VF -däck ger mer komfort och körbarhet än standarddäcken. Bönderna måste dock vara medvetna om att detta är en subjektiv fråga beroende på deras preferenser och vad fordon används till. Någon tycker att ett flexibelt däck är det mest bekväma att använda, medan andra föredrar att det är styvare.

Så: ska du utrusta din traktor med ett VF -däck?

Det verkliga svaret är: det beror på. Det beror på din arbetsrutin, din transportrutin, din verksamhet, om vägen du tar är ojämn och många andra faktorer.

Eftersom varje bonde är unik och har specifika behov, preferenser och arbetsförhållanden kommer valet av däck också att vara helt individuellt. Det finns ingen ”universell” lösning som kan vara densamma för alla bönder, över hela världen.

BKTs tekniker hjälper dig att utvärdera dina behov och hjälpa dig när du väljer rätt däck för att förstå om ett VF -däck är den rätta och mest effektiva lösningen för dig eller inte. Däck är många och att välja rätt kan vara utmanande, så var inte rädd för att fråga experterna om deras åsikt. Ingen fråga är fel.

Ring oss på Gripen Wheels eller någon av våra återförsäljare om du har frågor om VF-däck.