036 - 30 75 00 order@gripenwheels.se

Lördagen den 14 mars anordnar MO LRF-avdelning och BM-klubben studieresa till Munktellmuséet i Eskilstuna.
Alla medlemmar i MO LRF – avdelning bjöds in att följa med och de 54 platserna på bussen är fyllda!
Gripen Wheels ville givetvis vara med och sponsra detta evenemang.

Munktellmuseet ägs och drivs av Volvo Construction Equipment. Museets uppgift är att samla på, bevara och visa historiska föremål producerade av Munktell, Bolinder-Munktell, Volvo BM, VME samt Volvo Construction Equipment. Museet är öppet för Volvo Construction Equipment och dess kunder men även för tidsbokade grupper och allmänheten på museets öppettider.

I museet visas fem olika produktslag:

• Entreprenadmaskiner
• Verktygsmaskiner
• Traktorer
• Motorer
• Övriga maskiner

På Munktellmuseet i Eskilstuna kan du bland annat se den första svenska traktorn från 1913 och Bolinder-Munktells första hjullastaren från 1954. Dessutom hittar du världens första serietillverkade ramstyrda dumper med allhjulsdrift. Maskinen har det svenskklingande namnet ”GrusKalle”.

MO LRF-avdelningens styrelse samt Curt Axelsson och Göran Åkesson hälsar välkomna att uppleva mer än 180 års svensk industrihistoria!

På bilden nedan BM-klubbens styrelse för 2019

Karl-Erik Svensson (ledamot), Maths Torstensson(ledamot), Ola Korsfeldt (suppleant), Guy Larsson (ordförande), Björn Eriksson(ledamot), Lisbeth Larsson (sekreterare), Lars Berglind (suppleant), Lars-Erik Björkström (ledamot), Curt Axelsson (ledamot)

Svenska BM-klubben är en ideell sammanslutning av likasinnade vars syfte och intresse är att bevara maskiner och redskap som är äldre än 30 år och som är marknadsförda av Munktells, AB Volvo (traktorer), AB Bolinder-Munktell och Volvo BM AB

Klubben bildades hösten 2009. En interimsstyrelse höll sitt första årsmöte på Munktellmuseet i Eskilstuna i februari 2010. Initiativet till klubben togs av Mats Karlsson och Victoria Karlsson som upptäckte ett genuint intresse och behov av en klubb för Volvo BM:s veterantraktorer. Idag har klubben vuxit rejält med egna regioner runt om i Sverige.

Klubben anordnar bland annat olika träffar och aktiviteter, så som t.ex. sådagar, veterantraktorplöjningar, traktorutflykter och föredrag. Klubben arbetar även kontinuerligt med att ordna fram rabatter, faktaarkiv och reservdelar åt våra medlemmar. Svenska BM-klubben har även egna ”BM-experter”, till vilka medlemmarna kan vända sig till när de behöver hjälp och råd med sina BM-traktorer/maskiner.

Som medlem i Svenska BM-klubben får du bland annat:

  • Möjlighet att träffa likasinnade
  • Delta i aktivteter och träffar
  • Tidningen BM-bladet 4 gånger / år
  • Erbjudanden och rabatter
  • Annonsera gratis på vår köp- & säljsida
  • Tillgång till exklusivt innehåll på hemsidan
  • Möjlighet att gå med i vår privata Facebook-sida
  • Hjälp av våra BM-experter

Bli medlem idag du också på www.bmklubben.se

BM-Klubbens Facebooksida:
https://www.facebook.com/svenskabmklubben/

 

Avresan går från Västra Gäla klockan 06.00 på lördagsmorgonen.

Väl framme på Munkellmuséet i Esilstuna väntar kaffe och kaka. Därefter en guidad visning av Lennart Öknegård.

Sällskapet kommer att serveras lunch i motorhallen varpå möjlighet att se Faktorimuséet ges.

Därefter går bussen hemåt efter en dag fylld av industrihistoria!

Munktellmuseet som är beläget Munktellstaden har funnits på nuvarande plats sedan 1991. Bengt Ohlin, före detta informationschef, samt Jarl Hellicius, före detta personalchef, var de två personer som öppnade museet som då var på 1 700 m².

Idag består samlingarna av cirka 200 föremål varav ett 90-tal finns att bese på museets utställningsytor. Den sammanlagda utställningsytan omfattar cirka 5 000 m². En stor del av veteranmaskinerna fanns i företagets ägo redan före museets tillkomst.

Museet har utöver utställningshallarna en reparationsverkstad samt ett auditorium med plats för 100 personer. Vi har också möjligheter att arrangera allt från konferenser till middagar och olika företagsaktiviteter i museets lokaler, kapacitet finns för ca 350 middagsgäster.
Munktellmuseets restaurangkök står för all förtäring.

Lokalerna som museet besitter var tidigare utrymme för motorprovning, konstruktion samt maskinbearbetning.

I museet visas som sagt fem olika produktslag:

• Entreprenadmaskiner
• Verktygsmaskiner
• Traktorer
• Motorer
• Övriga maskiner

Museet är medlem i och/eller samarbetar bland annat med Arbetslivsmuseerna, Arkiv Sörmland, Intresseföreningen Förstlingen, Vägverkets museum i både Eskilstuna och Borlänge och självklart med Volvo Construction Equipment. Samarbete etablerades 2007 även med Julita lantbruksmuseum.

Munktellmuseet ägs och drivs av Volvo Construction Equipment. Museets uppgift är att samla på, bevara och visa historiska föremål producerade av Munktell, Bolinder-Munktell, Volvo BM, VME samt Volvo Construction Equipment. Museet är öppet för Volvo Construction Equipment och dess kunder men även för tidsbokade grupper och allmänheten på museets öppettider.

Vi på Gripen Wheels är glada att sponsra detta evenemang och hoppas att det blir en lyckad resa till Eskilstuna och Munktellmuséet!

Här kan ni se alla traktorer som finns på museet
https://www.munktellmuseet.com/traktorer

BM-klubbens hemsida:
https://bmklubben.se/

Provläs ett exemplar här av BM bladet här
http://bmklubben.se/wp-content/uploads/2014/09/bmbladet_201401.pdf