036 - 30 75 00 order@gripenwheels.se

VF däck (very hög flexion) har större kontaktyta mot jorden och kan bära högre belastningar med lägre lufttryck.

  • Ger minskad jordpackning.
  • Skyddar grödorna.
  • Ökar produktiviteten för lantbrukaren.
  • Bidrar till ett hållbart lantbruk.

BKT Tires har ett av de bredaste sortimenten av lantbruksdäck på den globala marknaden.

Vad innebär VF – teknologin?

Att välja rätt lantbruksdäck till sina lantbruksmaskiner kan vara en krävande uppgift.
Tekniken utvecklas hela tiden, och det kan vara svårt att hänga med i allt nytt som utvecklas inom maskineri och däcklösningar.
Kanske har du hört någon prata om VF -däck och då frågat dig själv:

Vad är VF -teknologi?
Ska jag välja VF -däck till min traktor?
För vilken typ av jordbruksarbete rekommenderas VF -däck?

  • VF står för ”Very High Flexion”. Det är en standard som introducerats av ETRTO (European Tire and Rim Technical Organization) och TRA (Tire and Rim Association) och det är en utveckling av IF (Improved Flexion) -teknologi.
  • VF -teknologin gör att dina lantbruksmaskiner kan bära tyngre laster med reducerat lufttryck. Faktum är att ett däck som använder VF -teknik är utformat för att bära 40% mer vikt vid samma lufttryck som ett vanligt däck. De kan med andra ord bära samma last med ett lägre lufttryck än standardprodukter. Däcken är mer flexibla/flexar mer och har ett större däckavtryck.
    Det är den här egenskapen som gör VF-teknologin till ett trumfkort i kampen mot jordpackning. Jordpackningen påverkas nämligen av däckets lufttryck på åkern, vilket i sin tur påverkas av inte bara lasten utan också produktens däckavtryck
  • VF -tekniken är således bra för jorden och för miljön. Eftersom det som sagt behöver lägre lufttryck och har ett större däckavtryck så minskas jordkompakteringen.

Behov av lägre lufttryck i däcken.

Det är ingen slump att lufttrycket motsvarar lasten dividerat med däckavtryckets area. För att minska trycket mot marken kan man därför göra på två sätt: antingen minska lasten, vilket kanske är orealistiskt, eller utöka däckavtryckets area mot marken, ett alternativ som i stället har visat sig vara lyckat och som är en av egenskaperna hos VF-däck.

VF-teknologin och gör det möjligt att minska lufttrycket genom att utöka däckavtrycket mot marken vilket minskar jordpackningen, trots bibehållen eller ökad last.

Ett praktiskt exempel:

En last på 6 500 kilo på ett standarddäck med dimensionen 710/70 R 42 skulle kräva 2,4 bars lufttryck i ett däck utan VF teknologi, medan samma last på en maskin som körs med VF-däck kräver ett lufttryck på bara 1,2 bar.

Rent konkret för lantbrukaren innebär allt detta ovanstående att denne får ökad avkastning på skörden samt minskade bränslekostnader. Detta samtidigt som lantbruket blir mer hållbart och skyddar marken och jorden.

VF teknologin – En innovativ teknologi som bidrar stort i kampen mot jordpackning i lantbruket.

Lantbruksindustrin förändras snabbt och befinner sig i ständig utveckling. Ökad produktivitet och effektivitet är två av de faktorer som har störst inverkan på dagens trender.

När det gäller mekaniseringen av lantbruket innebär dessa ovanstående faktorer, med krav på ökad produktivitet och effektivitet att man arbetar för att utveckla allt tyngre och kraftfullare traktorer och lantbruksmaskiner, konstruerade för att klara stora laster.

Å ena sidan gör de här traktorerna att arbetet på åkern går snabbare och produktiviteten stiger. Å andra sidan orsakar fordonens ökade vikt enorma skador på mark och skördar genom att packa jorden. Aktuella beräkningar har visat att mer än 20 procent av skörden har gått förlorad de senaste tio åren på grund av just det här problemet.

Därför är det viktigt att begränsa jordpackningen för att maximera skörden per hektar, och samtidigt bevara både markens integritet och särskilda egenskaper. Genom att välja VF-däck kan man åstadkomma detta.

Vilken är den verkliga effekten av jordpackning?

De senaste uppskattningarna har visat att under de senaste tio åren har mer än 20% av grödorna gått förlorade på grund av problemet med att skada marken och grödorna genom att komprimera jordbruksjorden.

Att begränsa markkomprimering är därför viktigt för att maximera avkastningen per hektar, samtidigt som man bevarar både jordens integritet och särdrag. En växt som växer i en alltför kompakt jord kommer inte att kunna dra alla nödvändiga näringsämnen. Detta leder till slöseri med gödningsmedel och minskad växtproduktivitet. Därför kan användning av VF -däck generera ett mer hållbart och miljövänligt lantbruk.

VF – teknologin minskar bränsleförbrukningen.

VF- teknologin bidrar också till minskad hjulslirning, vilket också ger besparingar på bränsleförbrukningen

VF däck och N.R.O. märkta fälgar.

Det är viktigt att tänka på att VF-däck jämfört med standardlösningar kräver bredare specialfälgar. Så är inte fallet med N.R.O.-märkta VF-däck (”Narrow Rim Option”), som gör det möjligt att använda standardfälgar till de här lösningarna.

BKT har också integrerat den här teknologin i vissa av sina lösningar, för att kunna lansera produkter som uppfyller de nya standarderna.

Finns det några nackdelar med VF -tekniken?

Det enkla svaret är att ett VF -däck inte har några specifika nackdelar jämfört med andra typer av däck. VF -däck är lika robusta som andra däck eftersom de är modifierade för att klara låga tryck. Förutom de specifika förstärkningarna på däckfoten/klinchen och speciella material är de också utrustade med en speciell struktur – element som gör dem säkra och motståndskraftiga. I själva verket är hållbarheten för dessa däck 10% längre än ”standarddäck”.

Vad sägs om komforten hos VF -däck?

Det finns en allmän uppfattning att VF -däck ger mer komfort och körbarhet än standarddäcken.

Bönderna måste dock vara medvetna om att detta är en subjektiv fråga beroende på deras preferenser och vad fordon används till.

Någon tycker att ett flexibelt däck är det mest bekväma att använda, medan andra föredrar att det är styvare.

Så, ska du utrusta din traktor med ett VF -däck?

Det verkliga svaret är: det beror på. Det beror på din arbetsrutin, din transportrutin, din verksamhet, om vägen du tar är ojämn och många andra faktorer.

Eftersom varje bonde är unik och har specifika behov, preferenser och arbetsförhållanden kommer valet av däck också att vara helt individuellt. Det finns ingen ”universell” lösning som kan vara densamma för alla bönder, över hela världen.

Däremot är det en god idé om du är ute efter att långsiktigt öka avkastningen på skörden samt minska bränsleförbrukningen. VF – teknologin kan bidra både till mer pengar i plånboken långsiktigt samt en mindre negativ påverkan på miljö både i form av att marken sparas samt att bränsleförbrukningen och därmed utsläppen blir lägre.

Vi på Gripen Wheels hjälper dig att utvärdera dina behov och hjälper dig att förstå om ett VF -däck är den rätta och mest effektiva lösningen för dig eller inte.

Nedan några exempel på VF däck från BKT Tires

AGRIMAX V-FLECTO

Detta är ett däck konstruerat för att optimera prestanda hos senaste generationens kraftfulla traktorer. Tack vare VF-teknologin garanterar det minskad jordpackning. Det optimerade däckavtrycket mot marken, tillsammans med 10 procent bredare mönsterprofil, gör det möjligt att bevara jordens integritet.

Däcket passar perfekt till jordbearbetning och transportarbeten tack vare den minskade jordpackningen och självrensande egenskaper.

VF-teknologin ger AGRIMAX V-FLECTO hög lastkapacitet med lägre ringtryck jämfört med standard- och IF-däck, och uppnår höga hastigheter.

Det omfattar även NRO-teknologi, så att du kan sätta standardfälgar på däcket.

BKT har konstruerat däcket med optimerad geometri för att förbättra förarkomforten både på åkern och vägen, och samtidigt minska bränsleförbrukningen.

AGRIMAX SPARGO

AGRIMAX SPARGO är ett radodlingsdäckdäck för arbeten med radgrödor, som även detta är utrustat med VF-teknologi

Det är konstruerat för att höja produktiviteten på åkern och samtidigt bevara jorden på lång sikt. Tack vare VF-teknologin erbjuder däcket högre lastkapacitet vid standardlufttryck.

Det robusta däckhöljet och extra många däckklackar ger AGRIMAX SPARGO enastående hållbarhet kombinerat med tillförlitlig stabilitet, både på åkern och under vägtransporter.

Tekniska specifikationer och befintliga dimensioner hittar ni på denna länk.

V-FLEXA

V-FLEXA är ett radialdäck som har tagits fram speciellt för släpvagnar inom lantbruket. Det här är en senaste generationens flotationsprodukt med VF-teknologi, som kan användas till tunga lasttransporter både på åker och väg med ett ringtryck som är 30 procent lägre än hos ett standarddäck i samma storlek.

Extra stålbälten ger däckhöljet maximal motståndskraft mot stötar. Inte nog med att V-FLEXA klarar tunga laster med bibehållen säkerhet.

Lösningarna i den här serien står ut från konkurrensen genom sin robusthet och det extra stora däckavtrycket. På så sätt möjliggörs optimal lastfördelning samtidigt som jordpackning undviks, med bibehållen respekt för mark och gröda.

Dessutom erbjuder V-FLEXA fantastiska självrensande egenskaper, hållbarhet samt lågt rullningsmotstånd.

BKT Tires är ständigt med i utvecklingen och VF teknologin är en del av den.

BKT Tires arbetar ständigt för att utveckla däck som gör arbetet mer gynnsamt och hållbart för lantbrukare, genom att hjälpa dem att uppnå hög produktivitet och effektivitet och samtidigt bibehålla markens hälsa. VF teknologin och VF däck är ett sätt att uppnå detta.
Ökad avkastning för lantbrukaren och samtidigt ett mer hållbart lantbruk.

Gripen Wheels är officiell distributör av BKT-däck i Sverige och Finland och ni köper däcken via våra återförsäljare. Kontakta oss på om du har frågor om VF-däck och om det kan vara en lämplig lösning för just dig.