036 - 30 75 00 order@gripenwheels.se

Nyligen blev Gripen Wheels lantbrukchef Thony Ljungh intervjuad av en Fredrik Stork från ATL om vårens däcktrender.
Läs delar ur reportaget här nedan:

Multifunktionella traktordäck som skonar jordarna och däck som blåser upp sig själva med hjälp av tryckreglering. För den som botaniserar finns det flera trender att ha koll på. Här går ATL igenom några av dem och andra tips inför vår- och sommarsäsongen.

Vad man till slut ska välja är alltid en fråga om var däcken ska monteras – på en ren fältmaskin eller på ett fordon som ska rulla på både vägen och på fältet, säger Per-Anders Algerbo, som är före detta rådgivare och numera jobbar med forskning och utveckling på RISE.

”Tumregeln är att alltid ta sikte på ringtryck ner mot 0,5 bar i fält, för då plockar man bort många av riskerna med markpackningen. Sen kan det alltid diskuteras om något fabrikat har bättre däck än andra vad gäller dragförmåga, livslängd, lastförmåga och ringtryck”, säger han

Bland maskinhandlarna märks även en stigande efterfrågan på bredare däck för att hålla nere marktrycket.

 ”Just nu väljer många att gå så brett som möjligt eftersom markerna är blöta. Vi ser att många väljer ett 900-brett däck eller dubbelmontage. Den allmänna trenden är också att det går åt det bredare hållet, även om det går sakta uppåt,” 
säger Thony Ljungh, lantbruksansvarig på Gripen Wheels.

 Kartlägg riskerna

Minst lika viktiga som däckvalen är också hur fältförhållandena ser ut när man kör, men i förlängningen även hur man dimensionerar maskinparken och sin dränering för att klara alla förhållanden i fält. Till slut är det alltid en fråga om vad markpackningen får kosta. Här kan inte minst hjälpverktyg som Terranimo vara till god hjälp. På Terranimos svenska sajt kan du enkelt ställa in en rad parametrar, som hjullast, ringtryck, lerhalt och markfukt, och därefter få ett svar på hur stora riskerna är för att få markpackning på alven, tipsar Per-Anders Algerbo.

 Allt fler VF-däck

När det kommer till inköp av större fältmaskiner, som tröskor och traktorer, blir det också naturligt att fundera på band, som ska ge lägre slirning, bättre dragförmåga och en bättre bärförmåga.

 ”VF-teknologin är också en trend. Traditionella traktordäck, är enkelt förklarat, byggda med ett visst trådverk i sidan, som tillåter ett lågt lufttryck, som sedan riskerar att överbelastas vid vägkörning. Med VF-teknologin kan man i stället belasta däcket upp till 40 procent mer redan vid 0,6 bar. I framtiden tror jag i princip att alla däck kommer att vara VF, som har tunnare och många fler trådar i sidan. Det gör också att däckstommen blir mer flexibel och klarar av påfrestningarna i form av hastighet och belastning mycket bättre”

säger Thony Ljungh, på bild nedan.

”Med VF-däcket slipper man också det traditionella pumpandet, som fortfarande är viktigt, även om man alltid klarar sig från åkern och hem”, fortsätter han.

 Vid genomgången av tillbehörslistan kan det också vara motiverat att fundera över olika däcktrycksregleringssystem, som gör det möjligt att reglera trycket under färd. Systemen har tidigare varit, och är fortfarande dyra, men kan ändå vara befogade för rätt köpare.
Det kan vara motiverat om man har varierande körningar, både på fältet och på vägen, eller stora skillnader i last på fältet som för betupptagarna. Det kan skona jordarna och spara bränsle på väg, säger Per-Anders Algerbo. Vad dessa system genererar i kronor och ören är fortfarande svårt att belägga, men sannolikt behöver man köra många timmar i fält med en tyngre maskin för att det ska löna sig.

Man kan också fundera över hur man lägger upp fältarbetet med sin traktor, tröska, spridare och fältvagnar. De tyngsta fältarbetena kan ske i fasta körspår som blivit enklare att planera med hjälp av GPS tekniken. Men genom att kolla ringtrycket och ha sikte på 0,5 bar så har man kommit långt och plockat undan många riskmoment, säger Per-Anders Algerbo och tillägger att han tycker att senaste däcksteknologin har förbättrat möjligheterna avsevärt.

BKT V Flexa

V-Flexa är en ny produkt från BKT som tillhör generationen flotationdäck med VF-teknologi, eller så kallad Very High Flexion-teknologi. Produkten ska i det här fallet lämpa sig för flera typer av maskiner, som spridarvagnar, tankvagnar och gödseltunnor.

 Tack vare VF-teknologin är däcket optimalt för tunga vägtransporter och enligt tillverkaren ska däcket kunna bära samma lastmängd, men med ett lufttryck som är 30 procent lägre än hos ett standarddäck i motsvarande dimension. Förutom FV-teknologin har däcket också ett mönster med stålbälten som ska ge ökad motståndskraft vid stötar. Dessutom ska den överdimensionerade kontaktytan ge en bra viktfördelning som är skonsam mot jorden.

V-FLEXA finns i dag i storleken VF 600/55 R 26.5.

Flotation Trac – Vredestein

Vredestein har nyligen breddat sitt sortiment av Flotation Trac-däck, som nu även kommer levereras i storlekarna 900/65R32 och 900/65R38, och där det största däcket får en diameter på 2,15 meter.

Däcken blir bland annat en konkurrent till företagets 1050-däck, som bland annat är utvecklat för stora gödselspridare. Med så stora däck som 2,15 meter i diameter, ska bland annat rullförmågan förbättras med upp till 22 procent, och även under tuffa förhållanden vilket även ska gynna bränsleförbrukningen.

Tack ATL för ett fint reportage!